Offentlige musikskoler er alt for dyre for udsatte familier

Offentlige musikskoler er alt for dyre for udsatte familier

En rapport fra Kulturministeriet konkluderer, at der er alt for mange børn af rige forældre på danske musikskoler - samtidig er priserne på offentlige musikskoler problematiske, fordi de er en barriere for børn med økonomisk dårligt stillede forældre, lyder det.

Landets offentlige musikskoler er ikke inkluderende.

Så skarp kan konstateringen være, når man læser Kulturministeriets egen rapport om landets offentlige musikskoler.

Her står det klart, at det er en enorm overvægt af etnisk danske børn fra økonomisk velstillede og veluddannede familier, der går brug af Danmarks offentlige musikskoler.

“Musikskolernes elevsammensætning er ikke tilstrækkeligt socioøkonomisk balanceret. Der er en overrepræsentation af børn fra familier med høj husstandsindkomst, højt uddannelsesniveau og etnisk dansk baggrund,” skriver Kulturministeriet i sin rapport om musikskolerne.

LÆS OGSÅ: Det er alt for svært at komme på musikskole

Rapporten viser, at over 55 procent af eleverne på landets offentlige musikskoler kommer fra familier, der tjener mere end 800.000 kroner om året. Og at kun cirka 25 procent af elevernes forældre tjener under 600.000 kroner om året.

Det er problematisk, lyder det i rapporten.

Ifølge loven er formålet med de offentlige musikskoler nemlig, at alle såvidt muligt skal have lige adgang til at gå på de offentlige musikskoler.

Det er også grunden til, at staten hvert år betaler mange millioner i refusion til landets musikskoler.

LÆS OGSÅ: Musik kan virkelig hjælpe dig med at berolige dit barn

Men:

“Deltagerbetalingen er generelt høj, og det kan afskære mange børn fra at deltage i musikskolens aktiviteter,” skriver Kulturministeriets tænketank.

Den opfordrer derfor til, at man sænker deltagerbetalingen på landets musikskoler og sørger for, at der kan blive optaget flere elever på landets offentlige musikskoler.

Det vil være mere i overenstemmelse med formålet med musikskolerne, lyder det. Og samtidig vil det styrke sammenhængskraften i samfundet.

Derfor foreslår tænketanken blandt andet, at det bliver muligt at ændre priserne på musikskolen alt efter forældrenes indkomst – og at skolerne selv er mere bevidste om, hvilke elever de har.

Det er idéer, vi på Music Institute of Copenhagen i høj grad støtter op om.

Selvom vi er en privat musikskole, har vi tidligere skrevet til kulturminister Mette Bock i håbet om, at hun vil kigge på muligheden for lige adgang på landets musikskoler. Blandt andet med forslag til, hvordan vi styrker de offentlige musikskoler.

Samtidig tilbyder vi årligt fripladser til socialt udsatte unge på vores skole på linjen Musik i Livet. Det er dog langt fra nok, og derfor håber vi fortsat, at ministeren vil kigge på området snarest muligt.



Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon