Nu bruger hun musikken til at genopbygge sig selv

11-årige Liva er opvokset op med vold. Nu bruger hun musikken til at genopbygge sig selv

Liva elsker at spille musik. Men hvis ikke det var for et tilbud om gratis musikundervisning, ville den 11-årige pige slet ikke kunne dyrke sin store passion. “Vi er meget langt fra selv at kunne betale for musikundervisning,” siger hendes mor, Josefine

Vold og trusler.

Det har været to nøgleord i nu 11-årige Livas opvækst.

Hendes mor har været sammen med en mand, der truede dem og var farlig – og som de til sidst var nødt til at flygte fra.

Derfor har Liva i sin opvækst været ramt af angst og haft det ekstremt svært socialt i skolen. Hun er blevet mobbet og har skiftet skole flere gange.

Det fortæller hendes mor, Josefine, der er i fyrrerne.

Men Liva har også haft et frirum i sin hårde hverdag. Musikken. Da hun begyndte i skole, begyndte hun også at spille klaver.

“Det giver hende selvværd og styrke i hverdagen. Det er sindssygt vigtigt for hende,” siger hendes mor.

Der er bare et problem. Josefine har ikke råd til at betale for, at hendes datter kan gå til musik. Hun er arbejdsløs og er i gang med at uddanne sig på ny.

De har, når alle faste udgifter er betalt, cirka 1.500 kroner til mad om måneden. Og lige præcis nul kroner til at betale for musikundervisning.

“Vi er meget langt fra selv at kunne betale for musikundervisning. Det er helt umuligt,” siger hendes mor.

 

Vi er meget langt fra selv at kunne betale for musikundervisning. Det er helt umuligt,” siger hendes mor.

 

Derfor går Liva på den gratisk musiklinje Musik i Livet på Music Institute of Copenhagen sammen med 10 andre socialt udsatte unge, der kommer fra familier, som har svært ved at få økonomien til at hænge sammen.

Musiklinjen blev oprettet i 2017 for at hjælpe nogle af de mange familier i Danmark, der ikke selv har råd til at betale for fritidsaktiviteter. Lige nu vokser 25.000 danske børn ifølge Rockwoolfonden op i fattigdom.

I en periode fik Liva og hendes mor økonomisk støtte af Københavns Kommune til musikundervisning. Men den stoppede for et par år siden, og de har ikke mulighed for at få gratis undervisning igennem det offentlige, før hun går i 7. klasse. Det er først om to år.

Så stod Josefine tilbage med følgende valg:

Enten får vi mad på bordet.

Eller også spiller Liva musik.

“Jeg kunne ikke hænge på længere. Vi var nødt til at droppe musikken,” siger hun.

Derfor ansøgte hun med det samme om at blive en del af Musik i Livet på Music Institute, da hun så tilbuddet om, at socialt udsatte unge kunne få en friplads på skolen.

“Da jeg så det, tænkte jeg, det er fandme vores chance,” siger Josefine.

“Musikken hjælper helt vildt på hendes angst. Hun trives bedre. Får ro i kroppen. Og det er livsvigtigt, at hun kan fordybe sig og udvikle sig som menneske igennem musikken. Det er det, hun kan. Hendes ting,” siger Josefine.

Josefine er ked af, at hendes datter har skullet vokse op i et utrygt hjem, hvor hendes mor og far har skreget af hinanden, og hvor de har været nødt til at skjule sig for Livas far.

“Jeg har prøvet at beskytte hende. Men hun har oplevet min angst. Jeg har rystet over det hele. Og selvfølgelig rammer det også hende. Det er pisse urimeligt, rent ud sagt,” siger Josefine.

“Derfor har hun også været socialt sat bagud og været meget ensom. Der har musikken reddet hende. Hun er blevet mobbet, men er så kommet hjem og har spillet og sunget om det. Bearbejdet tingene på den måde,” siger Josefine.

“Nu er hun snart teenager. Det ville være så synd, hvis hun ikke længere kunne spille klaver. Det ville være et kæmpe tilbageslag for hendes udvikling, hvis det blev taget fra hende,” siger hun

 

“Hun er altid strålende lykkelig, når hun har været til musik. Det er det bedste, der er sket for hende. Hendes lærer er ung og frisk og inspirerer hende så meget,” siger Josefine

Josefine håber, at hun en dag selv kan betale for Livas musikundervisning. Men indtil da er hun lykkelig over, at Liva lige nu får hjælp til at gå til musik.

“Hun er altid strålende lykkelig, når hun har været til musik. Det er det bedste, der er sket for hende. Hendes lærer er ung og frisk og inspirerer hende så meget,” siger Josefine.

“Det er det fedeste, der er sket for os. Vi er så taknemmelige for det,” siger hun.

Derfor håber hun også, at flere kan få chancen for at få hjælp med at sende deres børn til musik. Uanset om det er igennem Music Institute of Copenhagen eller ved at styrke de kommunale tilbud om gratis musikundervisning.

“Jeg kender så mange familier, der slet ikke har råd til at betale for det. Og det kan gøre en kæmpe forskel,” siger hun.

Josefine og Liva er opdigtede navne. Music Institute of Copenhagen er bekendt med deres rigtige identitet. De er anonymiserede, fordi de er bange for at blive opdaget af Josefines voldelige eksmand, som de er flygtet fra.

Fakta: Musik i Livet er en gratis musiklinje på Music Institute of Copenhagen. Den blev oprettet i 2017 for at give socialt udsatte unge en chance for at få musikundervisning. Der er 10 pladser på skolen. Det er muligt løbende at ansøge om pladser på linjen, hvilket man kan gøre herunder.

Læs mere om vores musiklinje for socialt udsatte unge her



Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon