Guide: Hvad kan jeg forvente af klaverundervisningen hos Miles Music School?
Vi får tit dette spørgsmål. Derfor har vi udarbejdet en lille artikelserie, der beskriver både vores guitar, klaver, og sang-undervisning. I denne uge fortæller vores klaverunderviser Peter, hvad du kan forvente og forberede dig på, inden du starter til klaver hos os. Han giver desuden tips og tricks til din øvning. God læsning.
Hvad skal jeg forberede, inden jeg kommer?
Første gang du kommer til klaverundervisning, behøver du ikke have noget med dig. Hvis du allerede er i gang med at spille nogle numre, kan det være et godt udgangspunkt for den første lektion, så underviseren kan få en ide om, hvilket niveau du er på. Er det første gang du skal sidde ved et klaver, så bare rolig – underviseren har altid en god øvelse eller sang, I kan starte ud med.
Da klaveret er et utrolig alsidigt instrument, er det en stor hjælp for underviseren, hvis du har gjort dig nogle tanker om, hvad du kunne tænke dig at få ud af undervisningen.
Nogle vil gerne forbedre deres kendskab til akkorder og generel brugsklaver, andre er nysgerrige på, hvordan man improviserer, mens helt andre virkelig elsker og vil spille klassisk musik. Det hele er muligt på Music Institute, så vær ikke bleg for at fortælle præcis, hvad du drømmer om.
Hvad får jeg ud af undervisningen ud fra mit niveau?
- Begynder:
Du får et grundlæggende kendskab til klaverets opbygning, og hvordan en akkord og en skala er opbygget. For nogle vil det helt fra begyndelsen være oplagt at gå i gang med noder, hvor det for andre er mindre relevant. Nogle bliver anspændt og får ondt i arme og håndled, når de spiller. Derfor vil underviseren naturligt og fra starten have fokus på hvordan du sidder, håndstillingen, anslagsteknikker osv., så du hurtigt vil opleve at blive mere bekvem og afslappet ved klaveret. At være begynder udelukker ikke at spille musik, man godt kan lide. De fleste sange kan arrangeres til mange niveauer.
- Let-øvet:
Let-øvet er et interessant stå-sted. Du har fået åbnet op for klaverets fantastiske verden, som fascinerer men måske også overvælder dig. Det er helt almindeligt at være lidt rundt på gulvet som let-øvet elev. Du vil sammen med din underviser arbejde på de ting, der kan forbedre dit klaverspil i den retning du ønsker, og efterhånden lærer du at forstå klaveret og musikken på et dybere plan.
- Øvet:
Du har spillet i flere år, og har en god ide om, hvilken retning du ønsker at udvikle dig i. Måske har du endda en drøm om at musikken skal blive mere end en hobby. Måske du vil søge om optagelse på MGK? Du vil blive udfordret både musikalsk og teknisk, og med den rette øve-mentalitet vil der virkelig blive mulighed for at udvikle sig hastigt.
Hvordan og hvor meget skal jeg øve mig?
Miles Music School imødekommer alle elever uanset niveau og ambition. Der stilles derfor fra underviserens side ikke noget krav til, hvor meget man skal øve sig. Når det er sagt, så får du altid langt mere ud af dine lektioner, hvis du øver sig fra gang til gang. Ellers så går tiden bare med at gentage og genopfriske.
Et øve-program er individuelt og bliver tilpasset den enkelte elev. Det vil typisk være varieret, så du kommer omkring nogle generelle, tekniske øvelser og nogle specifikke metoder til at komme videre med det stykke, der arbejdes på. For al øvning gælder dog, at det er bedre at spille 15 min. om dagen, i stedet for en time lige inden du skal til undervisning.
Ikke al omgang med instrumentet behøves dog at være øvning. Når man har spillet i et stykke tid, har man pludselig opbygget et repertoire af numre, man kan spille, og som der kan være stor glæde i at blive med at spille for sig selv og andre. Dette har dog nødvendigvis ikke noget med øvning og undervisning at gøre, hvor vi tager musikken med i laboratoriet og fokuseret prøver at forbedre ting, vi har svært ved. Bliv derfor gerne bevidst om, hvornår du tager øve-hatten på, og hvornår du spiller for hyggens skyld. Der skal være plads til begge dele.
Skal jeg investere mange penge i et klaver?
Nej – det behøves du ikke. Der laves i dag mange gode el-klaver, som lyder ganske udemærket. Men skal dog være opmærksom på to ting ved køb af el-klaver:
- El-klaveret skal have anslagsfølsomhed. Det vil sige at lyden bliver højere, når man trykker hårdt på tangenterne og lavere, når man spiller med bløde anslag. Er instrumentet ikke anslagsfølsomt, har man ikke mulighed for at øve dynamik i sit spil.
- Tangenterne skal være vægtede. Der skal altså være noget modstand i tangenterne tilsvarende et rigtig klaver. Uden dette, får man ikke trænet de små muskler i fingrene, som vi bruger, når vi spiller klaver.
Pris og kvalitet hænger som regel sammen ved køb af instrument, men efter min opfattelse kan man sagtens få et fint el-klaver til begynder-brug for et par tusinde kroner. Gå evt. ind i en musikforretning og få et godt råd. Lad være med at tage i mod gamle klaverer, som gives væk gratis (fx på dba) mod at du betaler for flytning af det (hvilket hurtigt løber op i et par tusinde). Disse klaverer er oftest så gamle og slidte, at de hverken er behagelige at lytte til eller spille på – så er et el-klaver klart bedre.